Detectoare de Gaz

Ce trebuie sa stim?

Cu toate ca este rara, o scurgere de gaz natural poate avea consecinte grave. Compania dumneavoastra de gaz si institutul de gaz au pus la punct un sistem adecvat de prevenire a unei eventuale scurgeri de gaz. O substanta cu un miros usor detectabil de toata lumea se adauga gazului. Cu toate astea, persoanele cu un simt scazut al mirosului nu pot beneficia de aceasta masura de siguranta. In aceasta situatie, prezenta unui detector de gaz poate avea o deosebita importanta în protejarea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.
Cum alegem detectorul potrivit? Considerente de care sa tineti seama la alegerea unui detector de gaz natural:
Aparatele de detectare a gazului natural variaza foarte mult ca pret, caracteristici tehnice precum si usurinta de instalare. Unele din ele nu pot fi instalate si conectate sistemului de securitate al casei dumneavoastra decat de specialisti. Alte marci seamana mai mult cu detectoarele de fum si se instaleaza foarte usor chiar si de un nespecialist. Indiferent ce tip de detector alegeti, trebuie sa tineti seama de anumite lucruri ca:
Activarea alarmei
LIE-ul (Limita Inferioara de Explozie) reprezinta cea mai mica cantitate de gaz care poate cauza o explozie. Detectoarele de gaz variaza în privinta nivelului de gaz care va declansa alarma (de exemplu, 15% din LIE, 20% din LIE, etc.). Veti fi mai repede avertizat asupra prezentei gazului natural de detectoarele care sesizeaza nivelele mai scazute de gaz.

Localizarea detectorului
Distanta dintre detectorul dumneavoastra de gaz si sursele potentiale ale scurgerilor de gaz este foarte importanta. Detectoarele de gaz trebuie plasate în aceeasi zona in care se afla sursele de gaz. Cereti-i distribuitorului sa specifice cât de aproape de o sursa de gaz natural trebuie plasat detectorul pe care doriti sa-l cumparati, pentru a va avertiza în timp util de o eventuala scurgere. Daca detineti mai multe surse de gaz natural în casa dumneavoastra, ar fi bine sa va gânditi la cumpararea mai multor detectoare, mai ales daca sursele de gaz sunt plasate departe unele de altele.

Tipul de alarma
Anumite detectoare de gaz, folosesc atat semnal luminos cat si sonor pentru a va alerta despre prezenta unei scurgeri de gaz. Altele nu folosesc decât sunetul. Indiferent de tipul de alarma pe care-l preferati (optic sau sonor), trebuie sa va asigurati ca acesta controleaza întreaga suprafata a casei dumneavoastra si alarma emisa este perceptibila.
Intretinerea detectorului de gaz
Majoritatea detectoarelor de gaz functioneaza pe baza de baterii sau sunt conectate la reteaua de 220V incluzînd si baterie de rezerva. Detectorul de gaz este prevazut cu un buton de test care va permite sa verificati daca alarma detectorului si bateriile functioneaza corect. Nu uitati sa verificati în mod regulat atât bateriile cât si alarma. Anumite detectoare de gaz va avertizeaza si în cazul unei intreruperi a energiei electrice sau a proastei functionari a alimentarii.
Detectoarele de gaz utilizeaza senzori pentru a depista existenta unor nivele periculoase de gaz în apropiere. Ca si bateriile, senzorii se pot uza. La cumpararea unui detector de gaz, informati-va mai întîi asupra duratei de functionare medii a senzorului si daca aparatul este dotat cu un sistem de alarma pentru inlocuirea senzorului uzat.
Anumite tipuri de detectoare de gaz trebuie calibrate pentru a le pastra în stare buna de functionare. Intrebati daca modelul detectorului de gaz pe care-l doriti, necesita acest serviciu. Daca raspunsul este „da” interesati-va cât de des necesita aparatul acesta operatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s