Infuzia de Ceai verde – Camellia Sinensis

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena BejuPe baza manuscriselor vechi chinezeşti se constată că Ceaiul verde era folosit de mii de ani ca băutură populară şi ca remediu natural pentru sănătate. El s-a răspândit apoi în Japonia, unde a devenit rapid un element de sănătate şi igienă prsonală S-a extins în Europa şi America. Există foarte multe specii de Ceai verde dar toate fac parte ca şi ceaiul negru din aceeaşi varietate botanică şi anume Camellia Sinensis. Marea lor varietate este dată de condiţiile de cultivare, de tipul frunzelor şi de modul de preparare. Spre deosebire de Ceaiul negru, Ceaiul verde nu este supus fermentării, ci doar uscării.Compoziţia chimică: vitamine (A, B, C, E, K), catechină, sodiu, potasiu, fosfor, mangan, zinc, cupru, fluor şi numeroşi aminoacizi. Pe lângă polifenoli, elemente active împotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai conţie şi teină, un stimulator al sistemului nervos, cerebral şi sanguin. Datorită conţinutului de teină, Ceaiul verde poate înlocui cu succes cafeaua, având aceleaşi efecte dar cu eficienţă pe o durată mai mare de timp. El poate fi băut pe tot parcursul anului sub formă de infuzie slabă (lăsat intre 1 şi 3 minute) cu regularitate fără să afecteze organismul şi întărind  sănătatea.

Proprietăţi:
– Tonic, energizant şi răcoritor.
– Este un excelent furnizor de fier, fluor, oligoelemente şi vitamine.
– Antioxidant.
– Echilibrator al sistemul imunitar.
– Antibacterian, antiinflamator şi antiviral.
– Cicatrizant şi dezinfectant.
– Antialergic.
– Antimicotic.
– Diuretic şi detoxifiant, eliminând toxinele din organism – chiar şi substanţe radioactive.
– Anihilează efectele dăunătoare ale tutunului şi alcoolului.
– Protector al ficatului.
– Stimulator al reacţiilor şi mişcărilor peristaltice ale intestinului subţire şi ale intestinului gros – reglează astfel tranzitul intestinal.
– Reduce riscul de accident vascular cerebral.
– Stimulator al inimii.
– Scade tensiunea arterială.
– Purifică sângele şi întăreşte vasele sanguine.
– Favorizează irigarea sanguină şi regenerarea pielii.
– Hipoglicemiant şi hipocolesterolemiant.
– Are un efect preventiv, favorizând refacerea în cazurile de arterioscleroză.
– Înhibă formarea calculilor biliari şi renali.
– Creşte acuitatea vizuală.
– Protejază capilarele din ochi.
– Ajută în cazul opacifierii corneii şi a uscării conjunctivei care îşi pierde strălucirea.
– Stimulează sistemul nervos.
– Antidepresiv.
– Înlătură oboseala anihilând substanţele toxice din organism datorate stresului.
– Îmbunătăţeşte memoria.
– Ajută în combaterea cariilor dentare.
– Diminuează riscurile de cancer.
– Încetineşte procesul de îmbătrânire.

Datorită tuturor acestor proprietăţi el este recomandat tuturor celor care doresc o sănătate mai bună, tuturor celor care vor să-şi păstreze tinereţea. Se pot bea 3 căni de ceai verde pe zi. El poate fi băut şi de femeile însărcinate fiind de un real ajutor – elimină starea de oboseală, reglează tensiunea arterială, scade riscul de infecţii microbine, scade riscul de apariţie al hemoroizilor şi al fisurilor anale. De asemenea el este de un real ajutor şi în timpul menopauzei, consumul lui regulat, echilibrând organismul.

Ceaiul verde ajută în: oboseală, stres, depresie, ateroscleroză, boli cardiovasculare, risc de accident vascular cerebral, infecţii bacteriene sau virale, alergii (astm bronşic, rinite alergice etc), afecţiuni hepatice, afecţiuni urinare, hipercolesterolemie, obezitate, diabet, retinopatie, scăderea acuităţii vizuale, xeroftalmie (uscarea conjunctivei).

Extern ajută în: micoze, ochi umflaţi, pungi sub ochi, varice, escare, răni, ulcere varicoase, dermatite, psoriazis, zona zoster. Se pun comprese sau cataplasme cu infuzie de Ceai verde. În cazul micozelor de la picioare (picior de atlet) se fac băi de câte 20 minute cu o infuzie concentrată de Ceai verde. Trebuie remarcată utilitatea ceaiului verde şi în cosmetică fiind folosit în multe creme regeneratoare, măşti sau şampoane. Infuzia de ceai verde poate fi folosită pentru demachiere sau pentru a vă spăla faţa. După demachiere se unge faţa cu crema obişnuită, cu câteva picături de ulei de măsline sau cu o cremă hidratantă.
Cu frunzele obţinute de la infuzii se pot face comprese care se pun pe faţă (obraji, frunte, nas), timp de câte 20 minute, realizând astfel o excelentă mască. Se spală apoi faţa cu puţină zeamă de lămâie şi se aplică o cremă hidratantă.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s