Cura cu iaurt

Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju 

Iaurtul se obţine prin fermentarea laptelui sub acţiunea a două bacterii: lactobacillus bulgaricus şi streptococcus thermophilus. El poate fi înbogăţit şi cu alţi fermenţi benefici precum lactobacillus acidophilus şi lactobacillus bifidus, fermenţi care competează acţiunea celor existenţi. Astfel iaurtul natural este un aliment nutritiv care conţine aceste bacterii indispensabile procesului de digestie, contribuind astfel la îngrijirea sănătăţii. Desigur, este vorba despre iaurtul natural, fără calorii, zahăr, stabilizatori sau alte adausuri de arome. Trebuie remarcat faptul că iaurtul conţine aceleaşi bacterii “bune” sub formă de cultură care se găsesc în mod natural în sistemul digestiv. Aceste bacterii sunt indispensabile unei digestii normale precum şi absorbţiei calciului. El mai conţine vitaminele A si B, minerale (calciu, potasiu, fosfor), albumină, etc. 

Proprietăţi ale iaurtului:

– Ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar determinând creşterea de limfocite T şi B şi provocând reacţii antigenice împotriva germenilor patogeni, viruşilor şi microbilor;
– Reprezintă un antibiotic natural;
– Consumul de iaurt ajută în multe dezordini imunitare cum ar fi spre exemplu rinita alergică.
– Este antitumoral;
– Scade nivelul colesterolului sanguin;
– Ajută la vindecarea ulcerului;
– Restabileşte flora intestinală, previne diabetul şi ateroscleroza;
– Reduce aciditatea secreţiilor vaginale;
– Înlătură mirosul neplăcut al aerului respirat – halenă – provenit din procesele de putrefacţie din intestin;
  Întinereşte pielea şi îi redă elasticitatea.

Indicatii:
Iaurtul este indicat tuturor pentru întărirea imunităţii, în dispepsii prin putrefacţie, tulburări digestive (indigestii, gastrite, constipaţie, etc), fermentaţii intestinale, carenţe de vitamine B, hipercolesterolemie, uremie, acnee, herpes, psoriazis. Copiii îl pot consuma după vârsta de 7 luni.

Cum se consumă iaurtul?
În general pentru întărirea sănătăţii este recomandat un pahar-două de iaurt pe zi timp de 15 zile pe lună. Pot fi folosite şi cure pe perioade lungi de timp, crescând astfel rezistenţa organismului. Extern, iaurtul poate fi folosit în dermatologie şi în cazul arsurilor de gradul întâi. În cosmetică compresele şi măştile cu iaurt sunt recomandate tuturor tipurilor de piele. Alături de iaurt pot fi folosite diverse adausuri sau sucuri de vegetale specifice fiecărui tip de ten. O mască revitalizantă pentru orice tip de ten este următoarea:
se amestecă trei linguri de iaurt cu un măr ras şi o linguriţă de miere. Se întinde pe faţă, gât şi decolteu, se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă călduţă. În cazul părului gras împachetările părului cu iaurt  diminuează secreţia de sebum.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s